Terug naar overzicht

Hondsrug College

Leerlingen dragen geen leerboeken,maar iPads in hun boekentas.
Op het Hondsrug College wordt onderwijs afgestemd op de behoefte van elke individuele leerling.

Het Hondsrug College in Emmen wil het beste uit haar leerlingen halen. Daarom is zij in april 2011 gestart met een project waarbij iPads worden ingezet in het onderwijs. Nog in datzelfde schooljaar hebben drie klassen proef gedraaid met een innovatief onderwijskundig project met de iPad: “Leren op Maat”. Deze klassen zijn volledig digitaal waardoor de leerlingen geen leerboeken, maar enkel nog iPads in hun boekentas meedragen.Het Hondsrug College is één van de eerste scholen die aan de slag is gegaan met iPads. De iPad was nog niet uitgebracht in Nederland toen de eerste sets al uit de Verenigde Staten werden geïmporteerd. Rector Kees Versteeg licht toe: “Toen ik hoorde van de iPad dacht ik direct; dat zou weleens iets voor onze school kunnen zijn. De iPad heeft weinig knoppen waardoor iedereen er snel mee om leert gaan.” De iPad bleek een schot in de roos want al snel werd besloten om de iPad voor alle brugklassen aan te schaffen. Hiermee komt accountmanager Harry Boerma in beeld. Versteeg: “Het contact met Harry verloopt al vanaf het begin heel prettig. Door zijn onderwijskundige achtergrond weet hij wat er speelt wat voor ons van grote toegevoegde waarde is.

Onderwijs op maat
Volgens Versteeg kunnen leerlingen met behulp van de iPad voor een groot deelzelf hun leerweg bepalen en wordt het onderwijs afgestemd op de behoefte van elke individuele leerling. Dat wordt nog eens versterkt door het onderwijsprogramma ‘Leren op Maat’. Het Hondsrug College biedt hiermee iedere leerling onderwijs op maat aan, een toepassing op de iPad waarbij de leerling weer echt centraal komt te staan. ‘’Dankzij de iPad kan een leraar per leerling het niveau en de leerstijl in de gaten houden. Zo kan er gekeken worden of een leerling extra ondersteuning nodig heeft of juist toe is aan extra lesmateriaal. De goede leerling hoef je niet tegen te houden en de tragere krijgt ook onderwijs op maat”, aldus Versteeg. Hij verduidelijkt: “Als een leerling goed is in Engels en daar al zijn leerdoelen al heeft gehaald waarom zou hij dan niet meer tijd aan Duits besteden dat hem minder gemakkelijk afgaat? Of waarom zou een leerling de vwo-opleiding niet in vier jaar afronden in plaats van zes jaar als blijkt dat hem dat gemakkelijk afgaat?”

"We zijn als school verplicht om het uiterste uit de leerling te halen"

We hebben een hoop leerlingen tekort gedaan
Aan het begin van het schooljaar 2012/2013 hebben alle brugklassers en tweede klassers van Het Hondsrug College een iPad. Dit brengt het totaal aantal iPads op 1200. In het nieuwe schooljaar komen er weer 400 iPads bij voor de nieuwe brugklas. Versteeg: “Ik zie het onderwijs binnen nu en vijf jaar volledig veranderen. Ik verwacht dat dan elke school een start heeft gemaakt met ICT binnen het onderwijs wat de leerling veel verder brengt. Achteraf gezien hebben we een hoop leerlingen tekort gedaan. We zijn als school verplicht om het uiterste uit de leerling te halen. De iPad geeft de leerling de mogelijkheid om de leerstof tot zich te nemen op een manier die bij hem past terwijl je toch het zelfde leerdoel kan behalen. Dat kan door het maken van samenvattingen, opdrachten, spelelement of beelden. Door de methodes digitaal, multi-mediaal en interactief aan te bieden, verandert het leven van de gemiddelde leerling. Denk alleen al aan de zware rugtassen die zullen verdwijnen!”

PulseOn; het platform voor gepersonaliseerd leren
Samen met software bedrijf Luminis/Lopexs heeft het Hondsrug College een toepassing ontwikkeld waarbij onderwijsprogramma’s op maat worden aangeboden. PulseOn biedt een persoonlijke digitale leeromgeving waarbij rekening wordt gehouden met het niveau, de inzet, de ambitie en de unieke leerstijl van elk individu. Iedereen leert met zijn of haar eigen kennishartslag. Dit revolutionaire idee is uniek in Nederland! Deze onderwijsvernieuwing is ook door andere scholen niet onopgemerkt gebleven. Diverse scholen uit het hele land, maar ook uit België en Duitsland hebben inmiddels al het Hondsrug College bezocht om kennis te nemen van deze innovatieve ontwikkeling.