Terug naar overzicht

Voor het eerst in Nederland: Apple Watch met 4G. Dit is wat je moet weten.

Max
maandag 25 oktober 2021
Door Max
Het is een primeur in Nederland. Voor het eerst kun je de Cellular-modellen van Apple Watch, oftewel Apple Watch met 4G-internet, ook hier kopen. Het gaat om Apple Watch Series 7 en Apple Watch SE. Bellen, berichten versturen en alle andere functies hoeven niet meer via het netwerk van je iPhone, maar gaan via een digitale simkaart, de eSim.


Wat heb ik nodig?

Eerst verbond je je Apple Watch met het internet via het mobiele of wifi-netwerk van je iPhone. Om dit te laten werken, moest je je iPhone altijd in de buurt hebben. Met een Apple Watch 4G is dat niet meer zo. Je blijft altijd bereikbaar, kunt lekker muziek of podcasts streamen en gebruikt de Apple Watch-apps zoals Kaarten waar je ook bent, ook als je je iPhone thuislaat. Wel zo handig tijdens het sporten of een avondje uit.


1. Een Apple Watch Cellular

Maar wat heb je nodig? Als eerste natuurlijk een Apple Watch die 4G ondersteunt. Er zijn nu twee series die dat doen: Apple Watch Series 7 en Apple Watch SE. Apple Watch Series 7 is de allernieuwste en meest geavanceerde Apple Watch ooit, met mooie grote displays (41 of 45 mm), snellaadsupport en een extra sterk scherm. Apple Watch SE is iets minder geavanceerd, maar heeft op zijn beurt een kleiner prijskaartje.

De Cellular-modellen zijn overigens verkrijgbaar in exclusievere uitvoeringen dan de ‘gewone’ Apple Watches. De roestvrijstalen Apple Watch is in het buitenland al ongekend populair, terwijl we in Nederland alleen nog maar modellen van aluminium kennen. Je herkent de 4G-modellen aan het rode randje op de Digital Crown, de knop aan de zijkant van je Apple Watch.

2. Een abonnement

Om niet meer afhankelijk te zijn van het 4G- of wifi-netwerk van je iPhone, heb je een digitale simkaart (eSim) nodig. Met de eSim ben je direct verbonden met het 4G-netwerk van een telefoonprovider. Net als met de simkaart voor je telefoon, sluit je er gewoon een abonnement voor af. In de meeste gevallen zal het gaan om een ‘add-on’, een toevoeging aan het telefoonabonnement van je iPhone.

Op het moment dat we dit artikel schrijven, 25 oktober 2021, hebben twee providers aangekondigd om 4G voor Apple Watch te gaan ondersteunen: T-Mobile (vanaf 5 november) en KPN (datum nog niet bekend).


  • Cellular
  • Altijd online
  • Cellular
  • Altijd online
  • Cellular
  • Altijd online
  • Cellular

3. Een iPhone

Doordat je Apple Watch Series 7 of SE direct met het 4G-netwerk is verbonden, kun je je iPhone thuislaten. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen iPhone meer nodig hebt. Naast dat het abonnement een add-on is, moet je je Apple Watch nog wel met je iPhone verbinden. Het bellen en het ontvangen en versturen van berichten gaan bijvoorbeeld via het mobiele abonnement, maar ook veel configuraties en instellingen pas je aan op je iPhone. Aan een Android-telefoon heb je eigenlijk niets.

Houd er ook rekening mee dat nog niet alle veelgebruikte apps een speciale Apple Watch-app hebben. De bekendste is WhatsApp. Je krijgt wel berichtmeldingen, maar deze kun je alleen via Quick Reply met vooraf ingestelde berichten beantwoorden.


Altijd online met 4G

Het allergrootste voordeel van Apple Watch 4G is dat je minder gebonden bent aan je iPhone, terwijl je eigenlijk niet inlevert op de functies. Dat is natuurlijk heel ideaal in talloze situaties. Neem bijvoorbeeld tijdens het sporten. Doe je aan watersport? Dan wil je je iPhone echt niet bij je dragen. Of gewoon aan hardlopen? Heerlijk: je hebt genoeg aan je Apple Watch en AirPods, en je iPhone laat je lekker thuis. En toch blijf je bereikbaar en online.

Bij concerten en drukke winkelstraten hoef je je geen zorgen meer te maken over zakkenrollers, betalen doe je gewoon met je Apple Watch en als je een wandeling maakt kun je fijn afkoppelen, terwijl je de weg dankzij de Kaarten-app nooit zult kwijtraken. En, nog een ander voordeel, tijdens een etentje kom je niet meer in de verleiding om steeds je iPhone erbij te pakken om je favoriete apps te checken. Toch stiekem ook wel zo lekker.

Max
maandag 25 oktober 2021
Door Max