Terug naar overzicht

Expert Review: Philips Hue

Patrick
donderdag 18 december 2014
Door Patrick

Expert Review Philips Hue Startpakket

In 2012 lanceerde Philips haar Hue systeem; een set van drie intelligente LED lampen die samen met de meegeleverde Bridge in het startpakket, aangesloten zijn op je thuisnetwerk via Wi-Fi. Met behulp van deze Bridge stel je de kleur en helderheid in van de lampen via je iPad of iPhone. Twee jaar later heeft dit systeem enkele updates gekregen inclusief uitbreidingen als de Philips Friends of Hue en een nieuw startpakket genaamd Hue Lux. Wij namen de huidige startpakketten onder de loep.

Samenstelling Philips Hue

Het Philips Hue systeem bestaat uit een aantal verschillende LED lampen die de kern van Philips Hue zijn. Het startpakket, bestaande uit drie schroefdraad lampen en de centrale Bridge hub zijn te gebruiken voor zowel Android als iOS gebruikers. De Bridge maakt verbinding met je draadloze modem en zorgt ervoor dat je de instellingen van je lampen kunt aanpassen via je tablet of smartphone. Zo kun je de helderheid, kleurtint en verloop van kleur kiezen, maar ook kleuren uit bepaalde foto’s selecteren. De lampen kunnen individueel ingesteld worden of als een groep.

Hue kan daarnaast ook nog gekoppeld worden met gratis services als IFTTT (If This Then That) om de belichting te automatiseren. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat de kleurtoon verandert wanneer het regent of sneeuwt. Naast het standaard startpakket van Hue (E27 lampen) heb je ook een startpakket voor spotlampen en een startpakket voor warm, wit licht; Hue Lux.

Hue starterspakket

Het startpakket van Phiips Hue

In het startpakket van Philips Hue E27 en GU10 zitten drie multi-kleuren LED lampen en de Bridge. De lampen geven een equivalent van 50W standaard gloeilamp en beloven een levensduur van 10 jaar. Elke lamp kan meer dan 16 miljoen kleuren creëren welke eenvoudig in te stellen zijn via de app op je iPhone of iPad.

De Bridge werkt als een hub en maakt een netwerk tussen je lampen en je standaard draadloze netwerk. De lampen maken onderling met elkaar verbinding en via deze weg weer terug naar de Bridge. Wanneer je een nieuwe Hue lamp in je netwerk toevoegt, zal deze ook weer verbinding maken met je overige lampen en hoeft deze niet helemaal de afstand te verleggen tot de Bridge.

Wanneer je de lampen via je lichtknop aanzet zullen ze op volle helderheid gaan schijnen, afgezien van de instellingen in je app. Wanneer je de instellingen wilt wijzigen dien je dit weer via de app te doen. Echter heb je geen lichtknop meer nodig; met de app kun je de lampen in en uitschakelen en je hoeft er niet eens voor in huis te zijn om dit te kunnen doen.

Uitbreiden van de familie

Familie

Je bent niet gelimiteerd tot slechts drie lampen: je kunt tot maar liefst 50 lampen op een enkele setup installeren. Zo kun je in elke kamer je gewenste sferen creëren. De Hue lampen zijn ook bij Amac los verkrijgbaar. Zo zijn de Philips Hue Lux lampen erg prettig in gebruik voor de keuken en de hal omwille van de neutrale warm-witte tinten.

Je hebt ook Friends of Hue, andere lampen die je aan je setup kan toevoegen. Je hebt voor deze lampen wel een starterspakket nodig.
De Lightstrips is een lichtstrook die je bijvoorbeeld onder je keukenkastjes of tafel kan bevestigen. Zo geven ze net dat extra beetje sfeer. Je kan ze zelf op maat knippen, in elke vorm buigen en makkelijk bevestigen met het bijgeleverde tape.

Kleuren kiezen

In het begin zijn zoveel kleuren licht om te kiezen dat het wat overweldigend is. Het duurt even voordat je de beste kleuren hebt gevonden. De meegeleverde scenes werken het best als je alle drie de lampen uit het startpakket in één ruimte gebruikt.
Als je je favorieten kleurenschema eenmaal gemaakt hebt kun je deze makkelijk opslaan. Zo hoef je de kleuren niet elke keer opnieuw op te zoeken. 

Als je meerdere kleurenschema’s hebt opgeslagen kun je ze groeperen. Bijvoorbeeld per kamer of per gelegenheid. Wanneer je zo’n perfecte combinatie hebt gecreëerd zou je hem zelfs met de Hue Community kunnen delen, zodat ook anderen van jouw kleurencombinatie kunnen genieten. In die Community kun je ook kleurencombinaties van andere proberen.

Timers

Met een vooraf ingestelde timer kun je de lampen aan en uit laten gaan. Zo kun je kiezen om gewekt te worden met een zonsopgang in je kamer. Hij gaat dan in een tijdsbestek van 3 of 9 minuten steeds feller schijnen, zoals de Philips Wake-Up-lamp. ’s Avonds kun je het tegenovergestelde doen. Zo kun je nog even in bed lezen terwijl het langzaam steeds donkerder wordt. 
Als je op vakantie bent kun je voor de willekeurig-modus gaan. Hiermee gaan de lampen aan en uit op willekeurige momenten, zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn. Je kunt de timers ook zetten als bijvoorbeeld je favoriete sportclub op tv is via de IFTTT regel.

Hue romantisch dineren

IFTTT - “If this then that” (Als dit, dan dat)

Met de IFTTT regels kun je bijzondere dingen doen. Bijvoorbeeld: als het regent, maak dan de lampen blauw. Als je bijna thuis bent, kun je de lichten laten knipperen zodat je familie weet dat je er aan komt. Of je kunt de lampen automatisch aanzetten. Dit is vooral handig als je je handen vol hebt. 

Installeren

Het installeren van philips hue is gemakkelijk. Zorg ervoor dat al je lampen uitstaan en schroef de hue lampen op de plek van je oude lampen.
Om de bridge te installeren moet je hem voorzien van stroom. Verbind hem daarna met je draadloze router met de bijgeleverde netwerkkabel. De blauwe lampjes op de bridge gaan nu een voor een aan. Wanneer ze alle vier aan blijven, ben je klaar. De bridge kan tot 50 lampen tegelijk verbinden, wat genoeg moet zijn voor een doorsnee huis.

Download dan de app uit de Store. Als je de app voor het eerst opent wordt je gevraagd om op de grote knop in het midden van de bridge te drukken. Op deze manier link je de bridge aan jouw apparaat. Dit is om te voorkomen dat je buurman jouw lichten kan bedienen.  

Een portal account aanmaken

Om je hue te verbinden met het internet heb je een eigen portal account nodig. Als je deze hebt kun je de lampen ook buitenshuis bedienen en systeemupdates ontvangen. Je moet wel thuis zijn om een account aan te maken omdat je weer gevraagd wordt om op de centrale knop op de bridge te drukken. 

Als je eenmaal een account hebt kun je jouw lichtcombinaties online delen en die van anderen gebruiken. Via je eigen portal kun je jouw eigen lampen aan- en uitzetten, zodat het lijkt alsof je thuis bent of om te checken of je niet vergeten bent ze uit te zetten. 

Hue app

De apps

Er is een officiële app voor iOS en voor Android. Omdat het platform open is, hebben fans van over heel de wereld zelf apps kunnen maken voor Android, Kindle, Windows Phone en iOS. Dus er zijn meerdere 3rd party apps om mee te spelen. Zo heb je o.a. een disco-app, waarmee je jouw huis kunt omtoveren tot een feestje.

Wil je later nieuwe lampen toevoegen?

Dit is makkelijk. Je schroeft een nieuwe hue lamp erin en gaat naar de app. Bij Settings staat “My lights”. Daar bovenaan staat “+ Connect new lights”. Als je daar op klikt zal de app automatisch de nieuwe lamp herkennen. Daarna kun je de naam van de lamp aanpassen (bijvoorbeeld woonkamerlamp). Op deze manier kun je tot wel 50 lampen toevoegen.

Een nieuw apparaat toevoegen

Dit werkt bijna hetzelfde als een nieuwe lamp toevoegen. Je gaat naar “My Devices” en daar bovenaan staat “+ connect new devices”. Klik hierop om te gaan zoeken naar nieuwe apparaten. Wanneer die gevonden zijn komen ze in de lijst erbij te staan. De app zal dan vragen om een van de vier knoppen van de bridge 10 seconden in te drukken, om ze aan elkaar te linken. 

Het systeem updaten

Elke dag checkt hue zelf of er nieuwe updates zijn. Wil je het zelf doen? Ga dan in de app naar “Settings” -> “My bridge” -> “check for updates”.

Conclusie

Het startpakket van Philips hue is meer dan een paar dure lampen. Het is een luxe product, maar wel een met een toegevoegde waarde.
Uit onderzoek is gebleken dat licht je humeur positief kan beinvloeden. Met hue kun je rustiger wakker worden, door een zonsopkomst na te bootsen in je slaapkamer. Het zorgt voor extra beveiliging tijdens je vakantie door inbrekers te laten denken dat er iemand thuis is. Het zorgt voor gemak, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt met je handen vol boodschappen en de lampen automatisch aangaan. Wil je relaxen? Dan stel je gemakkelijk via de app of afstandsbediening in dat het licht op relaxmodus moet. Heb je een romatisch etentje? Laat de lampen dan romantisch kaarslicht nabootsen. Zo biedt de hue gemak, extra sfeer en beveiliging. Het startpakket is een makkelijk begin, maar je zult al snel meer lampen willen.

Overtuigd?

Bestel Philips Hue nu bij Amac

Patrick
donderdag 18 december 2014
Door Patrick