Terug naar overzicht
USB-C en Thunderbolt 3 uitgelegd

USB-C en Thunderbolt 3

USB-C en Thunderbolt 3 uitgelegd

Sinds 2015 werden er twee nieuwe aansluitingen geïntroduceerd voor Apple-apparaten: USB-C en Thunderbolt 3. USB-C kun je terugvinden op iPad Pro en iPad Air (2020). Thunderbolt 3 zit standaard op MacBook Air, MacBook Pro, iMac (Pro) en Mac mini. 

Op het eerste oog lijken deze twee aansluitingen hetzelfde, maar niets is minder waar. Wij leggen je graag uit wat het verschil is en wat je er precies mee kan!

Direct naar uitleg over Thunderbolt 3.

Wat is USB-C?

USB-C is een multifunctionele aansluitmogelijkheid om apparaten met elkaar te verbinden en zo data en/of videosignalen uit te wisselen. Met USB-C kun je allerlei randapparatuur zoals bijvoorbeeld een externe HD, SSD-schijf, printer of beeldscherm met je Mac of iPad Pro verbinden. Dit doe je door middel van een kabel met USB-C connector.

USB-C is gemaakt voor universeel gebruik, mits je de juiste USB-C-kabel en/of adapter gebruikt. Afhankelijk van wat voor soort apparaat je wilt aansluiten, kies je de kabel met de juiste connectors. Zo zit er altijd aan minstens één kant van de kabel een USB-C connector, die je op je Mac of iPad Pro aansluit. Aan de andere zijde van de kabel kan dan bijvoorbeeld een reguliere USB-A connector zitten, een Lightning-connector of ook een USB-C connector. Ook kan je USB-C-adapters aansluiten met aan de andere zijde bijvoorbeeld een DisplayPort-, HDMI- of VGA-aansluiting. Zo kan je meerdere soorten displays aansluiten op je Mac of iPad Pro.

Daarnaast kan je apparaten via de USB-C aansluiting ook gemakkelijk opladen. Dit gaat bovendien nog eens extra snel wanneer het apparaat snelladen ondersteunt via het USB Power Delivery protocol (USB PD). Voorwaarde is wel dat je een lichtnetadapter en USB-C kabel gebruikt die beide USB PD ondersteunen. Dit wordt op iPhone vanaf iPhone 8 (Plus) ondersteunt en op iPad Pro en iPad Air met USB-C ook. MacBook modellen die een USB-C aansluiting hebben worden ook snel opgeladen wanneer deze met de meegeleverde USB-C lichtnetadapter en USB-C oplaadkabel worden opgeladen.

  • USB-C om data en/of videosignalen uit te wisselen
  • Randapparatuur aansluiten via USB-C
  • Laden gaat extra snel via USB-C

Wat kun je met USB-C op Mac?

Gebruik je de juiste USB-C-kabel en/of adapter, dan kun je diverse randapparatuur aansluiten op jouw Mac. Sluit zo bijvoorbeeld jouw iPhone, iPad of iPod met een Lightning naar USB-C-kabel aan om deze op te laden of te synchroniseren. Ook sluit je gemakkelijk verschillende kabels of een hub aan om bijvoorbeeld jouw externe HD of SSD-schijf, SD-kaart, ethernet-kabel, HDMI-beeldscherm en USB-A- , Micro-B- en Mini-B-apparatuur te verbinden met jouw Mac.

Extra bijzonder is dat USB-C-ondersteuning biedt voor de videosignalen van 4K‑ en 5K-displays1, zodat jouw werk pas echt van het scherm af spat. Daarnaast is het mogelijk om displays met verschillende soorten connectors aan te sluiten met de juiste kabel en/of adapter, zoals (Mini)DisplayPort-, HDMI- en VGA-displays.

  • Sluit andere kabels aan op je MacBook door het gebruik van een USB-C-adapter

Wat kun je met USB-C op iPad Pro?

Alle huidige iPad Pro-modellen hebben een USB-C-aansluiting. Ook iPad Air (2020) profiteert hiervan. Deze verbetering zorgt ervoor dat het mogelijk is om digitale camera’s, toetsenborden, USB-microfoons, geheugenkaartlezers, diverse hubs en ethernet-kabels aan te sluiten. Zelfs een extern display tot 4K-resolutie op iPad Pro aansluiten is mogelijk i.c.m. de Apple USB-C naar Digitale AV Multipoort Adapter, of een TV-scherm met HDMI-aansluiting.

Is de batterij van jouw iPad Pro leeg? Met de USB-C-poort laad je hem extra snel weer op met behulp van bijvoorbeeld een Apple USB-C oplaadkabel i.c.m. de Apple USB-C Lichtnetadapter 30W, maar de 61W en de 87W Apple USB-C adapters zijn ook compatible. iPad Pro ondersteunt namelijk ook het USB Power Delivery protocol. Is jouw iPhone of Apple Watch leeg? Laad deze dan vanaf nu gewoon op via iPad Pro met een USB-C-naar-Lightning-kabel (los verkrijgbaar).

Bekijk alle USB-C kabelsBekijk alle Thunderbolt 3-kabels

Wat is Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 is - net als USB of DisplayPort - een protocol om apparaten met een zeer hoge snelheid data of videosignalen met elkaar te laten uitwisselen. Deze technologie wordt gebruikt om data, video- en audiosignalen met een snelheid tot 40Gbps over te zetten. Dat is maar liefst vier keer zo snel dan wanneer je dit met het USB 3.1-protocol doet, of zelfs 80 keer sneller dan USB 2.0! Het overzetten van hele grote bestanden, zoals films met 4K resolutie, wordt daarmee kinderspel. Waar je met USB soms wel meer dan 10 minuten moest wachten, is dit met Thunderbolt 3 een kwestie van minder dan een minuut.

Via een Thunderbolt 3-kabel kun je randapparatuur zoals externe HD's en SSD-schijven, printers en 4K en/of 5K-beeldschermen op je Mac aansluiten. Ook kan je andere Apple-apparaten met je Mac verbinden. Dit doe je door middel van een Thunderbolt 3-kabel (deze heeft altijd een USB-C aansluiting), die je kan herkennen aan de bliksemschicht die erop afgebeeld staat. Ook Thunderbolt 3 is geschikt voor universeel gebruik, mits je de juiste kabels en/of adapters gebruikt.

Let op: Alhoewel de Thunderbolt 3-kabel er - op de bliksemschicht na - hetzelfde uitziet als een standaard USB-C kabel zonder Thunderbolt 3 ondersteuning, kan deze alleen worden aangesloten op Thunderbolt 3-apparaten. Een Thunderbolt 3-kabel kan dus niet worden aangesloten op MacBook 12-inch en iPad Pro (model 2018). Deze Apple devices ondersteunen in tegenstelling tot MacBook Air, MacBook Pro, iMac (Pro) en Mac mini geen Thunderbolt 3, maar hebben een standaard USB-C-aansluiting.

  • Thunderbolt 3-kabel is te herkennen door de bliksemschicht
  • Thunderbolt 3past niet op USB-C en kan alleen aangesloten worden op Thunderbolt 3-apparaten

Verschil tussen Thunderbolt 3 en USB-C

Thunderbolt 3 is een protocol voor data-overdracht; USB-C is de benaming voor de connector van de kabel en het apparaat. Een Thunderbolt 3-kabel of apparaat heeft wel altijd minimaal één USB-C connector, maar een USB-C kabel of apparaat ondersteunt lang niet altijd ook het Thunderbolt 3-protocol. Het hangt er maar net vanaf welke protocollen door de USB-C kabel en het USB-C apparaat ondersteund worden. Dit kan bijvoorbeeld alleen USB zijn, maar ook tegelijkertijd DisplayPort (displays aansluiten) en/of het USB Power Delivery protocol (snelladen).

USB ondersteuning in USB-C kabels
Let erop dat het per USB-C kabel kan verschillen welk type USB er ondersteund wordt. Een USB-C kabel kan bijvoorbeeld alleen USB 2.0 ondersteunen (tot 480Mbps), waar een andere kabel bijvoorbeeld USB 3.1 ondersteunt waarmee deze tot 20 keer zo snel is als een USB-C kabel met alleen USB 2.0. Apparaten met een USB 3.1 aansluiting zijn wel te gebruiken met een USB 2.0 of 3.0 kabel, maar dan met de maximale snelheid van de gebruikte kabel.

Wat kun je met Thunderbolt 3?

Gebruik je de juiste kabel en/of adapter, dan kun je diverse randapparatuur aansluiten op jouw MacBook Pro, iMac (Pro) of Mac mini met Thunderbolt 3. Draag zo met behulp van een externe SSD-schijf met Thunderbolt 3-aansluiting tot wel 40 Gigabit (= 5 GB) per seconde over van- en naar- jouw Mac. Zo kost het minder dan één minuut om 14 uur HD-video, 25.000 foto’s of 10.000 muzieknummers over te zetten.

Daarnaast is het mogelijk om zonder moeite twee 5K beeldschermen, of vier 4K beeldschermen tegelijkertijd aan te sluiten op iMac Pro om een fantastisch werkstation te creëren en laad jij jouw iOS-apparaten binnen no-time op via iedere poort op je Mac. Ook sluit je jouw randapparatuur met USB-A, Micro-B en Mini-B aan met behulp van de juiste USB-C kabel.

Bekijk alle USB-C kabelsBekijk alle Thunderbolt 3-kabels

Hoe herken je een Thunderbolt 3- en USB-C kabel?

Een Thunderbolt 3-kabel heeft dus dezelfde connector als een standaard USB-C-kabel, maar de Thunderbolt 3-kabel heeft op de connector een bliksemschicht afgebeeld staan.

1. Ondersteuning is afhankelijk van het type Mac. Op sommige Macs kunnen simultaan twee 4K-displays worden aangesloten of een 5K-display, waar dit op andere modellen slechts één 4K-display is en er geen ondersteuning is voor een 5K-display. Check de specificaties op onze productpagina's voor compatibiliteit.