Terug naar overzicht

4 tips om opgeruimd (op jouw device) de zomer tegemoet te gaan!

Jeroen
woensdag 29 juni 2022
Door Jeroen

Opgeruimd (op jouw device) de zomer tegemoet!

De eindstreep is in zicht, de vakantie staat voor de deur. Dé tijd om even helemaal terug te schakelen, rust te nemen en weer lekker op te laden voor de start van het nieuwe jaar. Maar voor het zover is, neem nog even de tijd om losse eindjes af te hechten en dit schooljaar goed af te ronden.

1. Leeg je mailbox (en laat hem leeg)

Wat doe jij met de mailtjes als er niets meer mee hoeft? Verwijder je ze meteen of archiveer je ze? Of blijven ze gewoon in je inbox staan? Ieder heeft zo zijn eigen manier die fijn en prettig ervaren wordt. Voor mij werkt een lege inbox fijn. En eens in de zoveel tijd kijk ik ook kritisch wat ik dan allemaal verplaatst heb naar het archief of in mappen. Verzonden items verplaats ik naar de prullenmand en die leeg ik ook eens in de zoveel tijd. Vlak voor het einde van het schooljaar is altijd weer een prima moment voor mij.
Zorg dat je ‘Out of office’ aan staat en maak daar eens iets leuks van. Deel bijvoorbeeld een fijne lees- of luistertip in je bericht. Of een mooie afbeelding van een zonnig strand met palmbomen doet het ook altijd heel goed bij de ontvanger. Zo stuur jij je vakantiegevoel door!

2. Verzamel mooie producten en resultaten

Tijdens het afgelopen schooljaar hebben jij en je leerlingen vast veel verschillende leeractiviteiten uitgevoerd waar mooie producten het resultaat van zijn. Prachtige presentaties en interessante documenten verzamel je in een digitale map zodat je hier alles bij elkaar hebt. De kans bestaat dat je in de loop van het jaar ook veel foto’s en filmpjes hebt gemaakt in de klas. Maak binnen de app Foto’s een speciale map aan waar je trots op bent. Wil je een blijvend aandenken van je schooljaar? Verzamel dan al je beeldmateriaal en maak er met behulp van Clips of iMovie een spetterende film van!

3. Maak alvast een verlanglijstje

Nu je teruggekeken hebt naar al het moois wat jij en je leerlingen het afgelopen jaar hebben gepresteerd, is het leuk om alvast eens vooruit te blikken naar het volgende schooljaar. Waar zou je meer van willen in je lessen? Hoe wil je dat gaan aanpakken? Welke vaardigheden hebben jij en je leerlingen daarvoor nodig? Wil je misschien meer met film en video gaan doen voor de verwerking van je lesstof? Schrijf dit voornemen dan vast op een blaadje en noteer wat je allemaal nodig hebt. Welke apps heb je nodig? Staat die al op de iPads van je leerlingen? Is er iemand die er al veel over weet? Weet je zelf waar je meer informatie kunt vinden over deze toepassing? Maak je lijstje compleet en zorg dat je dit in je eerste week zo kunt pakken en mee aan de slag kunt gaan.

Creëer jouw Focus op iPad

4. Creëer jouw Focus en neem je rust!

Tijdens de zomer wil je vast en zeker je device gewoon blijven gebruiken, het is tenslotte niet alleen handig voor je schoolwerk. Ook lekker genieten van je favoriete serie op Netflix, luisteren naar de leukste podcasts of via Pinterest op zoek naar de pareltjes op je vakantiebestemming. Tijdens deze ontspanning wil je natuurlijk niet gestoord of herinnerd worden door schoolse zaken. Dus niet telkens de apps van bijv. Schoolwerk, Klaslokaal of Google Classroom op je eerste pagina!

Maak daarom een eigen persoonlijke focus aan. Verplaats allereerst de apps die je in je vrije tijd gebruikt naar een nieuwe pagina op je iPad. Ga vervolgens via 'Instellingen' naar 'Focus' en klik rechtsboven op het plus teken om je eigen focus aan te maken. Geef je focus een naam, een kleur en een icoon. Bepaal vervolgens wie je nog mag storen en van welke apps je meldingen wilt krijgen. Wanneer je op 'Gereed' hebt geklikt kun je via beginscherm kiezen voor ‘Aangepaste pagina’s’. Kies hier voor de pagina die je hebt gemaakt met Netflix, podcast en Pinterest (en je andere favoriete apps). Wanneer je de focus inschakelt zijn dit de apps die je ziet en geen enkel ander. Je kunt focus handmatig in schakelen, maar ook activeren op locatie-basis of op bepaalde tijden.

Fijne vakantie!

Neem contact op

Amac Onderwijs heeft veel ervaring in het begeleiden van onderwijsinstellingen. Benieuwd welke trainingen en begeleiding wij specifiek voor het onderwijs bieden? Neem contact op voor een gesprek!


Rhea Flohr werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs, ze ondersteunt scholen bij het effectief inzetten van technologie. In haar blogs voor Amac Onderwijs deelt ze haar eigen ervaringen met het gebruik van de iPad in de klas. Ze is super nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en zal af en toe haar bevindingen hier delen. 

Jeroen
woensdag 29 juni 2022
Door Jeroen