Terug naar overzicht

’Amac Pro helpt ons nog meer te professionaliseren’

Jeroen
donderdag 17 juni 2021
Door Jeroen

Rubin Borges, Head of School, International School Almere

’Amac Pro helpt ons nog meer te professionaliseren’

De International School Almere is een dynamische en groeiende school in Almere Poort. De school wil leerlingen inspireren hun volledige potentieel te bereiken en wil via hen bijdragen aan een betere en vreedzamere wereld. Dat doet de International School Almere door te streven naar academische uitmuntendheid, intercultureel bewustzijn en wederzijds respect. Duurzaamheid, innovatie en moderne technologie vormen daarbij de ondersteuning. Amac Onderwijs zorgt ervoor dat zowel studenten als stafmedewerkers en docenten probleemloos met Apple-apparatuur kunnen werken. 

De bijna driehonderd leerlingen en bijna vijftig medewerkers van de International School Almere hebben in totaal 44 verschillende nationaliteiten. Diversiteit is dan ook een essentieel onderdeel van de missie van de school. Head of School, Rubin Borges: “We vinden het belangrijk dat leerlingen zich thuis voelen bij ons, ongeacht hun achtergrond of nationaliteit. We zoeken daarom gericht naar docenten en medewerkers met verschillende achtergronden. Zo bieden we leerlingen herkenning en een veilige basis. Iedereen komt met zijn eigen bagage, maar uiteindelijk hebben mensen altijd raakvlakken met elkaar. Die zoeken we actief op.”

Voorbeeld voor studenten

Alles op school staat in het teken van onderzoekend leren. “Kritisch denken is daarin een hele belangrijke verworvenheid. Daarnaast zoeken we ook naar de connecties tussen verschillende onderwerpen en vakken. We proberen het lesgeven continu te toetsen aan relevantie. We willen dat onze leerlingen dingen leren die ze daadwerkelijk nodig hebben in het leven na school. Dat ze snappen wat ze leren en waarom. Die verbinding met de echte wereld is heel belangrijk.”

Innovatie speelt daarin een belangrijk rol voor Borges. Zij ziet dat als een weg naar efficiëntie, gemak en moderniteit. “Neem technologie. We zeggen vaak dat de huidige generatie leerlingen met een iPad in de hand is geboren, maar dat wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk weten hoe ze die technologie moeten gebruiken. Doordat onze docenten moderne technologie op een professionele wijze inzetten, geven ze een voorbeeld voor onze studenten. Zodat ze niet alleen handig zijn met social media, maar ook leren hoe ze het beste uit een device kunnen halen.”

Gespecialiseerd in Apple

De International School Almere is opgericht in 2002 en verhuisde in 2011 naar een duurzaam, state-of-the-art schoolgebouw in het Cascadepark in Almere. Duurzaamheid is een andere belangrijke pijler voor Borges en haar school. Daarom werden bij de verhuizing direct iMacs en MacBooks aangeschaft voor de medewerkers en studenten, zodat er zo weinig mogelijk meer op papier hoefde te worden gedaan. “We hebben destijds met een aantal leveranciers van Apple-apparatuur gesproken, maar wat ons aansprak aan Amac Pro is dat zij volledig zijn gespecialiseerd in Apple. Bovendien heeft de organisatie inhoudelijke kennis van het onderwijs, de uitdagingen en de kansen.” 

‘Innovatie is de weg naar efficiëntie, gemak en moderniteit’

Directe feedback

Amac richtte onder meer een webshop in waarin ouders van leerlingen een device kunnen aanschaffen. “Die investering verdient zichzelf terug. We werken ontzettend veel met de MacBooks. Niet alleen gebruiken we veel e-learningplatformen, maar ook voor tekstverwerking of bijvoorbeeld video worden de devices veelvuldig gebruikt.” Bijvoorbeeld ook bij gym, wellicht niet het eerste vak waar je aan denkt als het gaat om het gebruik van een Apple-device. “De docent kan met zijn apparaat eenvoudig video opnemen van een oefening om die vervolgens in slow-motion af te spelen en een leerling exact te laten zien waar een beweging verbeterd kan worden. Voorheen moest je het als docent uit proberen te leggen en hopen dat je leerling begreep wat je bedoelde, nu kun je het heel concreet laten zien. Die directe feedback is cruciaal om goed te kunnen leren.”

Tijdsbesparing

De devices zijn robuust en tegelijkertijd licht genoeg om de hele dag mee te nemen. “Daarom hebben we nooit geïnvesteerd in desktops in de klaslokalen”, zegt Borges. “Iedereen heeft een laptop en is ‘ready to go’. Dat scheelt enorm in tijd die je niet hoeft te besteden aan onnodige administratieve procedures. Bovendien is een Apple-device betrouwbaar, hij werkt altijd.”

Voor het beheer van de apparaten maakt de International School Almere gebruik van Jamf. “We hebben vanuit Het Baken, de stichting waar we als school onder vallen, ook een aantal IT-medewerkers tot onze beschikking die eens per week op school zijn om issues op te lossen of ergens mee te helpen. Bovendien kunnen we in geval van nood altijd bij Amac Pro terecht.”

‘Een Apple-device is robuust, licht en betrouwbaar’

Sci-fi bibliotheek

Hoezeer Borges ook te spreken is over de Apple-devices in haar school, het blijft apparatuur, zegt ze ontnuchterend. “Uiteindelijk gaat het erom wat je ermee doet.” Hoewel ze geniet van het effect dat het op nieuwe ouders en studenten heeft. “In onze bibliotheek staan 24 iMacs tussen de boeken. Dat ziet heel modern uit, bijna sci-fi”, glimlacht ze. “Het gaat natuurlijk niet om die machines, maar het gaat erom hoe we het hebben georganiseerd. We hebben een gemengde aanpak waarbij we boeken gebruiken, maar ook technologie om het leren te verbeteren. We horen vaak hoe spectaculair het eruit ziet bij ons en dat studenten niet kunnen wachten om met de devices te mogen werken.” 

Apple op school

Samenwerking is cruciaal

Borges voorziet een gemengde aanpak in de toekomst van het onderwijs. “Waar klassikaal en virtueel elkaar naadloos aanvullen. Het gaat om het delen. Delen van informatie en kennis. Het zoeken naar verschillende manieren waarop je kunt leren en onderwijzen. Er is niet slechts één weg naar Rome. Het ligt aan de context en wat je wilt leren. Daarin is samenwerking cruciaal en de Apple-devices spelen een grote rol in het mogelijk maken van die samenwerking. Het biedt de mogelijkheid om van elkaar te leren.” Amac Pro speelt daarin eveneens een belangrijke rol als het aan Borges ligt. “Zij begrijpen hoe educatieve systemen werken en ze kunnen meedenken over hoe we als school nog meer kunnen professionaliseren. De trainingen die Amac geeft, passen heel goed bij ons en zijn relevant. Daarin ligt voor ons echt de toegevoegde waarde van Amac Pro.”

De business benefits van Amac Onderwijs en Apple

  • Financieel aantrekkelijk door leasemogelijkheden en restwaarde van apparatuur
  • Eenvoudig in onderhoud en beheer waardoor mankracht en kosten bespaard worden
  • Intuïtief te gebruiken, ook door mensen zonder digitale vaardigheden

Ook jouw onderwijs verder innoveren met Apple-devices op jouw school of wil je meer weten over het gebruik van Apple in het onderwijs? Neem contact op met Amac Onderwijs. We helpen je graag!

Neem contact op

Jeroen
donderdag 17 juni 2021
Door Jeroen