Terug naar overzicht

Instructiefilms maken via iPad of Mac

Jeroen
donderdag 19 maart 2020
Door Jeroen

Instructiefilms maken via iPad of Mac

Een instructiefilmpje is een waardevolle en effectieve manier van instructie. Het is uiterst praktisch voor het aanschouwelijk maken van informatie, of dat nu in de klas wordt getoond of via afstandsonderwijs. Op iPad en Mac is een instructiefilm middels videoschermopnames eenvoudig te realiseren. Maar hoe maak je deze schermopnames?

Instructiefilm maken met iPad

Allereerst moet een knop aan het bedieningspaneel worden toegevoegd. Dit is een eenmalige handeling. Open ‘Instellingen’, kies ‘Bedieningspaneel’ in de linkerkolom en tik vervolgens op ‘Pas regelaars aan’. Tik op de groene + voor de optie ‘Schermopname’. 

Na het toevoegen van deze knop is het mogelijk geworden een schermopname te starten. Hiervoor activeer je het bedieningspaneel op je iPad. Dit doe je door vanaf de rechterbovenkant naar beneden te vegen. In de onderste set knoppen is een knop verschenen met een stip en daarom heen een cirkel. Het aantikken van deze knop start de opname. Als je de knop langer indrukt, krijg je een aantal extra opties, bijvoorbeeld of je de microfoon uit of aan wil hebben. 

Om je schermopname te stoppen tik je op het rode stipje in de rechterbovenkant van je scherm (naast je wifi-icoontje) of activeer je wederom je bedieningspaneel en tik je wederom om de schermopnameknop om de opname te stoppen. Je video wordt automatisch aan je filmrol toegevoegd. 

Instructiefilm maken op een Mac

Met de toetscombinatie ⌘⇧5 (Command+Shift+5 )activeer je het schermopname-menu. De eerste drie vierkantjes bieden opties voor het maken van schermafbeeldingen. Het vierde en vijfde icoontje zijn opties voor videoschermopname. Kies hier respectievelijk voor het opnemen van je hele scherm of een gedeelte van je scherm. 

Via de knop ‘Opties’ is het mogelijk om een timer aan of uit te zetten, muisklikken zichtbaar te maken en kies je de locatie waar je video opgeslagen wordt. Voor het beëindigen van je opnemen tik je op het ‘opname’ icoontje dat rechtsboven in de menubalk is verschenen. 

Schermopname Mac

Instructiefilm verwerken in iMovie

Nu je de juiste opnames hebt gemaakt op iPad of Mac zou je jouw instructie al kunnen delen met je leerlingen. Maar bestaat jouw instructie uit meerdere fragmenten en/of wil je andere media zoals foto’s of audio toevoegen, dan is het nu tijd om iMovie op te starten. Deze gratis app van Apple maakt het heel eenvoudig om verschillende fragmenten achter elkaar te plaatsen en om van jouw instructie een mooie film te maken.

Klik op de + voor een nieuw project en kies ervoor om een film te maken. Op iPad kan je jouw opgenomen fragmenten direct selecteren. Op Mac is het wellicht nodig om ze van je bureaublad naar iMovie te slepen. Maak het geheel af met titels en overgangen tussen fragmenten. Ben je tevreden met het resultaat? Dan kan je vanuit iMovie jouw instructiefilm direct publiceren op o.a. YouTube.

Leer meer over Apple in het onderwijs

Amac Onderwijs is dé expert op het gebied van Apple-oplossingen in het onderwijs. Wij houden ons iedere dag bezig met het adviseren van onderwijs organisaties over het gebruik van Apple-producten op school. Ben je op zoek naar meer kennis over dit onderwerp? Wij helpen je graag!

Neem contact op

Jeroen
donderdag 19 maart 2020
Door Jeroen