Terug naar overzicht

Internationale vrouwendag: vier de vrouw!

Jeroen
woensdag 8 maart 2023
Door Jeroen

Internationale vrouwendag: vier de vrouw!

Op 8 maart is het internationale vrouwendag en dat mag gevierd worden! Voornamelijk om aandacht te vragen voor het feit dat er helaas nog steeds geen gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Breng inspirerende vrouwen onder de aandacht! Deel de verhalen van de rolmodellen! Ook juist de vrouwen in de techindustrie, zodat voor jonge meisjes en vrouwen ook duidelijk is dat ‘de techniek’ niet alleen voor jongens is!

Programmerende powervrouwen

In het kader van inclusie en diversiteit zien we gelukkig steeds meer dat vrouwen een podium krijgen om hun verhaal te vertellen.  Een aantal jaar geleden bracht Apple dit mooi in beeld in een prachtige video. In deze video zagen we onder andere een aantal dames die hun enthousiasme over programmeren deelden. Een krachtig beeld waarmee ik geregeld een les rondom programmeren ben gestart. Het is goed voor meisjes om te zien dat ook de wereld van programmeren en hightech niet alleen voor mannen is. Laat de rolmodellen zien!

VN: 17 doelen voor 2030

De Verenigde Naties heeft de Sustainable Development Goals opgesteld. Di zijn doelen die er voor moeten zorgen dat we op aarde duurzame keuzes maken, die goed zijn voor ons allemaal. Op de website 17 doelen die je deelt kun je aan de slag met Nederlands lesmateriaal, er is een digibordles met een quiz en achtergrondinformatie. Het 5e doel gaat over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, in 2030 moeten mannen en vrouwen dezelfde kansen hebben. Er moet een eind komen aan het geweld tegen vrouwen en meisjes zoals vrouwenhandel, seksuele uitbuiting, kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis.

Lessuggestie rondom de gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Tijdens een onderwijsleergesprek kan de positie van de vrouw een goed onderwerp van gesprek zijn. Want hoe zit dit in Nederland? Hoe is het in de rest van de wereld? Waarom is het belangrijk dat we hieraan aandacht geven? En op welke manier kunnen we hiermee aan de slag?

Deze laatste vraag kan een mooie start zijn om de tips en ideeën van de leerlingen te verwerken in gezamenlijk boek. Gebruik hiervoor Pages en een bestaand thema om de informatie te verzamelen. Leerlingen kunnen elke tip of ieder idee samen uitwerken op een gedeeld Pages-document. Laat de pagina’s verrijken met zelfgetekende afbeeldingen of voeg filmpjes toe van vrouwen die ook hun tips delen. Laat de leerlingen bijvoorbeeld vrouwen interviewen (oma's, buurvrouwen, etc.). Dit is het fijne van een mobiel apparaat als iPad, je neemt het overal mee naartoe!

Be the change!

Wees de verandering die je de wereld gunt en geef het goede voorbeeld. In het onderwijs zijn we dagelijks een rolmodel voor onze leerlingen, hoe mooi is het wanneer we deze leerlingen een stem geven en hen de mogelijkheid bieden om een authentieke leerervaring te realiseren. Op 8 maart is het internationale vrouwendag en daar kun jij aandacht aan geven tijdens deze dag met de middelen die je hebt!


Rhea Flohr werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs, ze ondersteunt scholen bij het effectief inzetten van technologie. In haar blogs voor Amac Onderwijs deelt ze haar eigen ervaringen met het gebruik van de iPad in de klas. Ze is super nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en zal af en toe haar bevindingen hier delen. 

Jeroen
woensdag 8 maart 2023
Door Jeroen