Terug naar overzicht

Je instructie ondersteunen met behulp van een iPad.

Jeroen
maandag 26 september 2022
Door Jeroen

Iedereen heeft wel een leerkracht of docent uit het verleden waarbij je dacht: Dit wil ik ook! Zo bevlogen wil ik ook voor de klas staan! Je herinnert je vast een gevoel van enthousiasme, de passie waarmee een verhaal gebracht werd en de fijne manier waarop een vreselijk saai onderwerp toch levendig en begrijpelijk werd. 

Wat een geluk! Nu sta je zelf voor de klas en kun je dagelijks je liefde voor je vak delen met je leerlingen. Een extra geluk is dat je tools in handen hebt om je verhaal kracht bij te zetten met beelden waardoor de kennis die je met je leerlingen deelt nog beter blijft hangen!

Gebruik beelden in je les

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van beelden in je les ervoor zorgt dat de lesstof beter in het geheugen van je leerlingen blijft zitten. Het internet staat vol beelden dus je kunt alles verduidelijken met behulp van plaatjes. In dit geval wil ik je wijzen op de manier waarop jij je instructie opbouwt. Dat je niet ineens een plaatje van een complete vulkaan laat zien, maar dat je de vulkaan tekent en vervolgens duidelijk aanwijst welke onderdelen erbij de vulkaan horen. Heb je een iPad en kun je die projecteren op je scherm? Doe dat dan en teken de vulkaan stap voor stap. Met behulp van een Apple Pencil of Logitech Crayon kan dit net zo makkelijk als met een stift op een whiteboard.

Je instructie ondersteunen met behulp van een iPad.

Bewaren en delen

Er zijn verschillende toepassingen die je kunt gebruiken als digitaal whiteboard. Met behulp van de notities app maak je een tekening en die vul je eventueel nog aan met tekst. Door mapjes te maken in notities en tags te gebruiken heb je zo al je aantekeningen makkelijk bij elkaar. 

In Keynote kun je ook mooie aantekeningen maken en een groot voordeel hiervan is dat je de dia waarop je tekent ook vervolgens kunt exporteren als filmpje zodat je deze nog eens af kunt spelen. Nog beter: laat je leerlingen mee tekenen in Keynote en laat ze hun eigen filmpje met jou delen, bijvoorbeeld met behulp van Schoolwerk.

Maak je op school gebruik van Microsoft en dus van Teams en/of OneNote? Verzamel dan hier al je aantekeningen bij elkaar, de leerlingen hebben dan ook hun naslagwerk bij elkaar. 

Oefening baart kunst!

Er zijn ontzettend veel manieren om aan de slag te gaan met tekenen, lekker laagdrempelig zodat zelfs als je ietwat onzeker bent over je tekenkunsten binnen no-time een prachtige afbeelding hebt gemaakt! Zoek afbeeldingen online of maak een foto van de afbeelding die in je methode boek gebruikt wordt. Maak op je iPad in foto’s een mapje met deze afbeeldingen, zo heb je ze altijd makkelijk bij de hand. Open een Keynote bestand en voeg een afbeelding toe aan een dia. Selecteerde de afbeelding en pas met behulp van het kwastje de ondoorzichtigheid (opacity) aan zodat de afbeelding bijna niet meer zichtbaar is, maar je hem nog wel kunt zien om over te trekken. En dat is nu precies wat je gaat doen: overtrekken. Bouw de afbeelding op zoals je dat ook voor de klas gaat doen. Laat je de opbouw van de aarde zien? Begin dan met de kern. Teken je een bloem? Begin dan met de steel. De kringloop van water? De zon is het startpunt. 

Je instructie ondersteunen met behulp van een iPad.

Tekening klaar? Verwijder de afbeelding op de achtergrond en bewonder je eindresultaat! Goed gelukt toch?

Groot bijkomend voordeel

Wat nu zo fijn is van iPad verbinden met het bord via Apple TV is dat je dit vanaf iedere plek in het lokaal kunt doen. Je staat niet vóór het bord tussen je leerlingen en de afbeelding in, maar kies een plek aan de rand van het lokaal zodat de leerlingen vrij zicht hebben op het scherm. Je kunt rondlopen door het lokaal, zodat je op een strategische positie zicht hebt op leerlingen die je hulp en ondersteuning goed kunnen gebruiken! Hier worden je lessen toch alleen maar leuker van? Veel plezier en succes met het oefenen van je tekenvaardigheden!

Neem contact op

Amac Onderwijs heeft veel ervaring in het begeleiden van onderwijsinstellingen. Benieuwd welke trainingen en begeleiding wij specifiek voor het onderwijs bieden? Neem contact op voor een gesprek!


Rhea Flohr werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs, ze ondersteunt scholen bij het effectief inzetten van technologie. In haar blogs voor Amac Onderwijs deelt ze haar eigen ervaringen met het gebruik van de iPad in de klas. Ze is super nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en zal af en toe haar bevindingen hier delen. 

Jeroen
maandag 26 september 2022
Door Jeroen