Terug naar overzicht

Word jij Apple Distinguished Educator?

Jeroen
donderdag 12 januari 2023
Door Jeroen

Word jij Apple Distinguished Educator?

Apple en het onderwijs is een gouden combinatie. Al meer dan 40 jaar zet Apple zich actief in voor docenten en leerkrachten over de hele wereld. Op verschillende manieren delen ze hun waardering voor de docenten en leerkrachten, denk hierbij aan ‘gewoon goed spul’. Software en hardware die goed op elkaar aansluiten en ruimte geven voor creativiteit in de klas. Maar ook aan verschillende programma’s speciaal voor het onderwijs zoals' Iedereen is creatief' en 'Iedereen kan programmeren'. Daarnaast heeft Apple ook een waarderingsprogramma: je kunt Apple Distinguished Educator worden. Voor dit programma kun je je aanmelden en ik leg je in dit blog uit waarom dat zeker de moeite waard is om te doen.

Voel je je aangesproken?

Wanneer jij lesgeeft op school en je onderwijs ondersteunt met behulp van Apple-technologie dan heb je de eerste hobbel al genomen. Gebruik maken van een iPad of Mac in de klas ziet er bij iedereen anders uit. Bij een Apple Distinguished Educator is het device een hulpmiddel om tot grote resultaten te komen. Jij en je leerlingen gebruiken de iPad niet alleen om een filmpje te kijken of een website te zoeken, maar verschillende creatieve manieren van het inzetten van het device komen in de praktijk voor. Zo maak jij misschien wel zelf filmpjes met Clips of laat je je leerlingen boektrailers maken met behulp van iMovie. Voor jou is het device net als een schaar, potlood of gum: een middel dat je dagelijks gebruikt en waar je niet meer zonder kunt.

Je bent niet alleen!

Het kan zijn dat jij binnen je school of stichting de voorloper bent op het gebied van technologie, ICT of iPads. Mensen weten jou wel te vinden met hun vragen of klachten als het niet werkt! Soms voel je je misschien weleens eenzaam omdat jij de meerwaarde van de iPad in de klas echt ten volste aan het benutten bent, maar dat het je collega’s niet altijd lijkt te lukken. Wetenschappelijk is aangetoond dat er maar een klein clubje innovators of voorlopers is. Niet verwonderlijk dus dat je binnen je school in de minderheid bent. Hoe fijn zou het zijn om uit te kunnen wisselen met mensen die net als jij een voorloper zijn! Dat is wat de ADE-community mij heeft gebracht; het besef dat ik niet alleen ben. Er zijn meer mensen die voorop lopen!

Taal en energie

Sinds 2017 mag ik mezelf ADE-er noemen en tijdens de eerste kennismaking werd al meteen duidelijk dat ik hier te maken had met een groep gelijkgestemden. Mensen die dezelfde taal spreken en dan heb ik het niet over Nederlands of Engels, maar de taal die aansluit bij onderwijs en technologie! De energie die er dan in zo’n groep gaat stromen is ongekend! Het is fijn om met mensen in gesprek te kunnen gaan over de mogelijkheden die technologie te bieden heeft voor het onderwijs. Het is extra waardevol om dit te doen met een internationaal gezelschap. Ja, het onderwijs in Duitsland of India is niet te vergelijken met het onderwijs in Nederland. Maar we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen; onze leerlingen voldoende handvatten meegeven zodat ze zelfstandig in de maatschappij kunnen rondlopen.

Delen, delen en nog eens delen

Binnen de community heerst een sterke deel-cultuur. Goede voorbeelden worden vrijelijk gedeeld inclusief stappenplannen, formats of complete lesuitwerkingen. Daarnaast is er ook ruimte voor het delen van faalverhalen; wat ging er mis, waarom ging dat mis en wat kunnen wij ervan leren. Wel zo makkelijk om mee te liften op de fouten van anderen! Op veel verschillende momenten en manieren word je uitgedaagd om je eigen verhaal te delen: waarom ben jij hier? Wat heb jij te doen in de klas? Wat heb je nodig om dat te bereiken? Welke successen heb je te vieren en te delen?

Kom erbij!

Ben jij de innovatieve leerkracht die een bijdrage gaat zijn voor deze community? Zorg dan dat je je voorbereidt op het indienen van je aanvraag. De bedoeling is dat jij een filmpje maakt dat maximaal 2 minuten duurt. Vertel hierin hoe jij je leeromgeving hebt getransformeerd om leerlingen te betrekken. Laat dit zien met behulp van sprekende voorbeelden en zorg dat jij je kennis deelt, met je collega’s binnen je sectie, binnen je school of bestuur en op openbare online plekken!

Op deze website van Apple kun je meer informatie vinden en kun je aangeven dat je interesse hebt in deelname. 


Rhea Flohr werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs, ze ondersteunt scholen bij het effectief inzetten van technologie. In haar blogs voor Amac Onderwijs deelt ze haar eigen ervaringen met het gebruik van de iPad in de klas. Ze is super nieuwsgierig naar ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en zal af en toe haar bevindingen hier delen. 

Jeroen
donderdag 12 januari 2023
Door Jeroen