Terug naar overzicht

Het schoolbord van de 21e eeuw

Frank
vrijdag 4 oktober 2019
Door Frank

Nog steeds is het schoolbord een van de belangrijkste instrumenten in een klaslokaal. En ondanks alle veranderingen die het onderwijs heeft doorgemaakt, is er aan het schoolbord niet heel veel veranderd. Ja, het krijtbord is vervangen voor een whiteboard. Dat op zijn beurt weer werd vervangen door een digitale variant. Maar de functies en het gebruik bleven veelal onveranderd.
En als je daar goed over nadenkt, is dat op zijn minst opvallend te noemen. Het bord wordt voornamelijk gebruikt voor kennisoverdracht aan een klas of groep. Met een digitale variant kunnen daar nog wat elementen aan worden toegevoegd, alleen echt wereldschokkend is het niet. Maar hoe kan het dan wel?

Het formaat van het schrijfvlak

Waarom zou je je beperken tot een ‘standaard’ schoolbord - met een groot middenstuk en links en recht een beweegbare flap - als je de hele muur als bord kan gebruiken? Dit zou het het samenwerken stimuleren; want iedereen kan dan namelijk een bijdrage op het bord schrijven of tekenen. Daarnaast voorkomt een groter oppervlak de noodzaak om bijdrages op een gegeven moment te wissen. En hierdoor wordt het voor leerlingen makkelijker om het overzicht te bewaren.

Het digitale element

Veel schoolborden zijn tegenwoordig vervangen voor digitale varianten. Vaak een groot en interactief scherm van 65 of zelf 70 inch. Deze panels bieden uiteraard veel mogelijkheden om de interactie met leerlingen aan te gaan. Maar er zijn ook grotere nadelen.

Volgens onderzoek van Radius Research kan 58% van de leerlingen, in een klaslokaal van gemiddelde grootte, niet alle content lezen die wordt weergegeven op een display van 70 inch. Bovendien is het digitale scherm alleen bruikbaar als het ingeschakeld is. Als het is uitgeschakeld heb je een zwart ‘gat’, waar je niks mee kan.

Projectie is de oplossing

Met projectie is het mogelijk de grootste nadelen van de digitale schermen in de klas uit te sluiten. Ze kunnen projecteren tot wel 100 inch (dat is meer dan 2,5 meter), waardoor ook leerlingen achterin het lokaal alle content kunnen lezen. En zodra je de beamer uitschakelt, blijft het whiteboard gewoon beschikbaar om volledig analoog te beschrijven.

Bovendien kent ook de moderne projector de mogelijkheid om interactief te werken. Deze functies blijven echter beperkt tot de zaken die het meeste gebruikt worden. Je betaalt dus niet voor overbodige software die niet gebruikt wordt.

Vaardigheden ontwikkelen middels het bord

Het allerbelangrijkste element van het schoolbord van de 21e eeuw is de leerkracht of docent die het gebruikt. Dankzij de mogelijkheden van een groot schrijfoppervlak, in combinatie met projectie, is hij in staat om naast kennisoverdracht het bord ook in te zetten voor het ontwikkelen van vaardigheden als samenwerken en probleem oplossen.

Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een storyboard voor een film uitwerken op het whiteboard en de film vervolgens samen monteren, waarbij het proces van het monteren zichtbaar is door middel van de projectie. Of projecteer een stelling of uitdaging op het bord en gebruik de rest van de wand om gezamenlijk te brainstormen en oplossingen uit te werken. Ongekende, nieuwe mogelijkheden te over!


Meer informatie nodig?

Meer weten of meer zien over hoe projectie jouw onderwijs verder brengt? Maak een afspraak en bezoek Coda in Amac The Wall, Utrecht en ervaar het zelf. We vertellen het je graag!

Neem contact op


Frank
vrijdag 4 oktober 2019
Door Frank