Terug naar overzicht

GarageBand: een handige onderwijs-app

Frank
vrijdag 1 maart 2019
Door Frank
We krijgen heel vaak de vraag: “Wat is een leuke app die ik in mijn les kan gebruiken?” Een antwoord op die vraag is eigenlijk niet te geven. Er zijn namelijk heel veel elementen die bepalen welke app wel óf niet geschikt is voor jouw situatie. Natuurlijk zijn er best wel een aantal apps die de spotlight verdienen. Daarom in dit blog aandacht voor Garageband.

GarageBand kennen we waarschijnlijk allemaal wel, maar vooral omdat het een van de apps is die vaak direct wordt verwijderd (om opslagruimte te besparen). En dat is zonde, want het is een van de mooiste en krachtigste creativiteit apps die – zeker voor het onderwijs – mooie kansen biedt.

Bij GarageBand denk je direct aan muziek en dat is niet zo gek, want het is tenslotte een app om muziek mee te maken. Toepassing in de muziekles is dan ook best voor de hand liggend. Maar ook als je geen muziekdocent bent, dan is het meer dan de moeite waard om de app toch eens nader te bekijken.

Om alvast een paar ideeën te geven: GarageBand kent een functie genaamd ‘Live loops’. Een loop is een kort geluidsfragment dat meerdere malen wordt herhaald. De loops kan je zelf maken, maar GarageBand kent ook een grote hoeveelheid loop templates. De loops zijn vervolgens eenvoudig af te spelen en te herhalen in de volgorde die jij bepaalt. Je kan loops bijvoorbeeld gebruiken bij taal, om de stemming of emotie kracht bij te zetten in een verhaal of gedicht. Loops zijn ook te gebruiken in codeerlessen, waarbij je volgorde van de verschillende loops kunt bepalen om tot een liedje te komen. Laat leerlingen dit vervolgens als een algoritme uitschrijven.

"Je kan loops bijvoorbeeld gebruiken bij taal, om de stemming of emotie kracht bij te zetten in een verhaal of gedicht."

Een andere mooie feature in GarageBand is de ‘beat sequencer’. De beat sequencer bestaat uit een aantal percussie-instrumenten, met voor elk van die instrumenten een eigen tijdlijn. De tijdlijn is verdeeld in hokjes. Door het aan- of uitzetten van zo’n hokje bepaal je of welk instrument je wel of niet hoort. Ook dit element is voor de taalvakken zeer interessant. Je kan met behulp van de beat sequencer het ritme van een gedicht ondersteunen. Ook voor de rekenles kan dit element zeer leerzaam zijn, bijvoorbeeld bij het leren van breuken.

Uiteraard is dit slechts een klein tipje van de ongekende mogelijkheden die GarageBand biedt.

Meer ideeën opdoen? Lees het het boek Everyone Can Create: Music en de teacherguide van Everyone can Create.


Meer weten over over GarageBand, of creativiteit in je onderwijs? Of heb je hulp nodig bij de implementatie van deze onderdelen? Neem vooral eens contact met ons op, we helpen je graag!

Neem contact op

Frank
vrijdag 1 maart 2019
Door Frank