Terug naar overzicht

Dít zijn de verschillen tussen de nieuwe iPad Air en de iPad Pro

Jeroen
donderdag 17 september 2020
Door Jeroen

iPad Air en Magic Keyboard

Apple presenteerde deze week de vierde generatie iPad Air. Deze iPad Air heeft een nieuw design vergeleken met de vorige iPad Air versies. Op het eerste gezicht lijkt iPad Air nu sprekend op iPad Pro, maar als je wat nauwkeuriger kijkt, zijn er toch flink wat verschillen onder de motorkap. En laten dit nou juist de verschillen zijn die doorgaans bepalend zijn voor jouw keuze. Stel jezelf dus goed de vraag wat voor een gebruiker je bent en welke eisen jouw dagelijkse werkzaamheden aan het apparaat stellen.

Het eerste grote verschil dat opvalt, is dat de iPad Air beschikbaar is in één formaat – 10,9 inch – in tegenstelling tot de iPad Pro, die in twee formaten leverbaar is – 11 en 12,9 inch. Ook is de beschikbare opslagcapaciteit van de nieuwe iPad Air kleiner. 

Magic Keyboard past ook op iPad Air

Wanneer we voor onze vergelijking alleen kijken naar het instapmodel van de iPad Pro, zien we dat het scherm van iPad Air nauwelijks kleiner is; het scheelt slechts 2,5 millimeter. Dat zorgt ervoor dat de nieuwste iPad Air probleemloos magnetisch vastklikt in het prachtige ‘zwevende’ toetsenbord dat Apple onlangs op de markt bracht – het Magic Keyboard.

Naast een minimaal verschil in schermafmeting, is er op het gebied van opslag een groter verschil merkbaar. Zo beschikt de goedkoopste iPad Air 64 GB opslagcapaciteit, terwijl je bij de instapversie van de iPad Pro met 128 GB het dubbele krijgt. Natuurlijk hangt daar ook een vergelijkbaar prijskaartje aan. Voor de iPad Air reken je € 669 af, waar je voor de goedkoopste iPad Pro € 899 betaalt.

Rekenkracht, camera en audio

De processor in iPad Air is supersnel, maar omdat iPad Pro meer cores in huis heeft, is die laatste uiteindelijk een stuk krachtiger. En ook op grafisch vlak wint iPad Pro het van iPad Air. Ze doen allebei echter niet onder voor een desktopcomputer.

Als het gaat om de camera op de toestellen, komt iPad Pro wederom een stuk sterker uit de strijd. Beide hebben ze een twaalf megapixel groothoekcamera, maar iPad Pro heeft daarbij nog een extra tien megapixel ultragroothoekcamera én de revolutionaire LiDAR-scanner.

Zijn geluidskwaliteit en audio belangrijk voor je in het gebruik van je iPad? Dan loont het om goed te kijken naar de verschillen. iPad Air moet het namelijk met twee speakers stellen, dat zijn er twee minder dan iPad Pro.

Touch ID op iPad Air

Een verschil dat misschien voor menigeen in het voordeel van iPad Air uitpakt, is het behoud van Touch ID. De vingerafdruksensor is nog steeds aanwezig in de vierde generatie iPad Air. De sensor bevindt zich alleen niet meer in de home button – die is nu immers verdwenen – maar is verhuisd naar wat voorheen de aan/uit-button was. Apple heeft deze knop trouwens een nieuwe naam gegeven: de bovenste knop.

Buiten de bovenstaande verschillen komen iPad Air en iPad Pro op veel vlakken met elkaar overeen. Zo werken ze beide met de tweede generatie Apple Pencil en hebben ze beide dezelfde batterijduur.

Alle iPad‑modellen zijn voorzien van een geavanceerde chip van Apple, waardoor je foto’s, games en AR op een heel nieuwe manier ervaart. iPad is daardoor ook krachtig genoeg voor alle apps die je elke dag gebruikt. Of dat nu Microsoft Office is voor je werk of Adobe Photoshop CC voor een creatief project.

Wat is de beste iPad voor mij?

Met een iPad kun je als professional alle kanten op, maar ben je als gebruiker natuurlijk uniek. Dat klinkt als een dooddoener, maar voor de ene professional is iPad Air perfect en voor de ander is dat iPad Pro. Dus twijfel je tussen iPad Air en iPad Pro? Of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op. Amac Pro helpt je graag verder.

Neem contact op


Jeroen
donderdag 17 september 2020
Door Jeroen