Terug naar overzicht

Hybride onderwijs biedt veel nieuwe kansen

Frank
donderdag 2 juli 2020
Door Frank

Hybride onderwijs in 2020/2021

Allereerst verdient het onderwijs een ontzettend groot compliment. De wijze en snelheid waarop het onderwijs op afstand werd ontworpen, ontwikkeld en uitgevoerd is bewonderenswaardig

Na de zomervakantie breekt er voor het onderwijs wederom een nieuwe periode aan. Een periode die misschien wel het nieuwe normaal gaat zijn. De kans is aanwezig dat we naar een situatie gaan waarin een mix van onderwijs op school en onderwijs op afstand noodzakelijk is. Afhankelijk van de situatie in de wereld zou de verhouding tussen school en thuis namelijk snel kunnen verschuiven. 

Hybride onderwijs: het nieuwe normaal?

Een term die hierbij vaak voorbij komt is hybride onderwijs. In het algemeen is te stellen dat hybride onderwijs een vorm van onderwijs is, waarin onderwijs op afstand wordt gecombineerd met onderwijs op school. Wat hybride onderwijs precies is, en hoe dat wordt ingevuld, is voor elke school verschillend. Behalve dat hybride onderwijs dus voor elke school iets anders kan betekenen, zijn er ook overeenkomsten tussen de verschillende hybride scenario’s te identificeren. Zo is differentiatie belangrijk en speelt de digitale component een grote rol. En laat differentie en digitalisering nu net twee punten zijn die veel scholen hebben opgenomen in het schoolplan. Beide elementen zullen in de komende jaren dus nog belangrijker worden. 

De noodzaak van digitalisering is na de afgelopenen maanden evident. Dat differentiëren belangrijk is, lijkt misschien wat minder voor de hand te liggen. Maar juist een goede mix tussen offline en online leren, mét verschillende werkvormen en mét verschillende vormen van instructie, maakt dat hybride onderwijs niet alleen een noodoplossing hoeft te zijn, maar juist een kans biedt voor beter onderwijs. Waarbij leerlingen juist meer, in plaats van minder aandacht krijgen. 

Met de ervaringen van de afgelopen maanden in het achterhoofd, is het een kans dat het onderwijs ook voor de lange termijn te vernieuwen of moderniseren. Zo’n ontwikkeling gaat uiteraard niet vanzelf. Het zou moeten starten met een evaluatie en analyse. Dat is de enige manier om te kunnen identificeren welke zaken goed gingen en welke voor verbetering vatbaar zijn. Welke nieuwe elementen je structureel in je onderwijs wilt laten terugkomen, en van welke elementen je afscheid wil en kan nemen. 

We kunnen nog zulke mooie plannen maken, zolang de docent er niet mee uit de voeten kan, zal er niks veranderen. 

Belangrijkste factor is en blijft de docent/leraar. Hoe het onderwijs er ook uitziet, hij of zij maakt nog steeds het verschil. Dat de rol van deze professional er anders uit gaat zien is evident. Het is zaak hem of haar voldoende te betrekken bij de ontwikkeling en te ondersteunen, scholen en begeleiden. Want we kunnen nog zulke mooie plannen maken, zolang de docent er niet mee uit de voeten kan, zal er niks veranderen. 

Hybride onderwijs in 2020/2021

Locatie onafhankelijk onderwijs

Het is uiteraard begrijpelijk dat op dit moment evalueren en ontwikkelen niet bovenaan de prioriteitenlijst staan, maar daar kunnen wij een helpende hand bieden. Speciaal voor de ontwikkeling van hybride onderwijs hebben we een serie van praktische workshops ontwikkeld. De kern hierin is het (her)ontwerpen van onderwijs dat plaats onafhankelijk kan plaats vinden. Dus met veel aandacht voor differentiatie en digitalisering. 

Workshop op maat

Wil je weten hoe deze module er voor jou school uit kan zien en wat de opbrengsten kunnen zijn? Neem contact op, we maken graag een aanbod op maat.

Uiteraard worden alle trainingen verzorgd met inachtneming van de dan geldende richtlijnen omtrent COVID-19. In samenspraak met jouw onderwijsinstelling wordt bepaald óf en hoeveel van deze sessies fysiek dan wel online worden aangeboden. 


Wil je meer weten over het gebruik van Apple-producten op jouw school? Neem contact op met het onderwijsteam van Amac Pro. We vertellen het je graag!

Neem contact op


Blijf ook up-to-date!

Wilt u niets missen?

Frank
donderdag 2 juli 2020
Door Frank