Terug naar overzicht

‘Jamf neemt ons werk uit handen in beheer en beveiliging’

Jeroen
maandag 11 april 2022
Door Jeroen

KUBUS heeft grip op beheer van zijn hybride omgeving met Amac Pro en Jamf

‘Jamf neemt KUBUS werk uit handen in beheer en beveiliging’

Het snelgroeiende KUBUS levert BIM-software voor de ontwerpende en uitvoerende bouw. Van ontwerpsoftware tot tools voor modelchecking en issuemanagement voor het verbeteren van modelkwaliteit. Het bedrijf werkt met zowel Windows als macOS. IT-manager Harm Mollen zocht een tijd naar een goede beheeromgeving voor vooral het Apple-besturingssysteem. Met hulp van Amac Pro vond hij dat in Jamf.

Zoeken naar Apple-beheertool

Mollen werkt sinds anderhalf jaar bij KUBUS en trof bij aantreden een hybride omgeving aan die veel werkzaamheden en onderhoud vergde. “Onze mensen werken vaak op zowel macOS als op Windows, omdat sommige specifieke software alleen getest kan worden op het Microsoft-besturingssysteem.” Het beheer van de Windows-omgeving was voor ons niet zozeer een uitdaging, vertelt de IT-manager. “Daar hadden we veel ervaring in. Maar voor macOS waren we wat meer zoekende.” Zo betekende een update uitvoeren op een Apple-device voor de IT-afdeling vaak dat ze fysiek naar de gebruiker toe moesten om dat te regelen. “De dubbele besturingssystemen op onze Apple-hardware vergden relatief veel onderhoud. Dus we waren echt op zoek naar een oplossing die ons kon helpen.”

‘We zochten een goede beheeroplossing voor onze Apple-apparatuur’

Ontzorgen 

De IT-manager bekeek en beoordeelde diverse MDM-oplossingen, maar vond eigenlijk niets van zijn gading. “We zochten naar een paar cruciale aspecten in een oplossing. Zo wilden we kunnen forceren dat medewerkers een veilig wachtwoord kiezen en die op regelmatige basis vernieuwen. Daarnaast wilden we kunnen zien of werknemers op de meeste recente versie van het besturingssysteem draaiden en ook hun gebruikte software geüpdatet hadden, en wanneer dat niet zo was, wilden we ook die updates kunnen forceren.” Geen enkele oplossing voldeed aan het eisenpakket van Mollen. Tot hij er met zijn accountmanager van Amac Pro, Jurgen Slieker, over sprak. “Ik vertelde over waar ik mee worstelde en dat het beheer van onze hybride omgeving ons best veel tijd en moeite kostte. Zeker als je toch al druk bent, wil je graag ontzorgd worden.”

Complete oplossing

Slieker nodigde Mollen uit voor een virtueel evenement dat Amac Pro organiseerde in samenwerking met Jamf. Slieker: “Dat evenement was bedoeld om klanten en andere geïnteresseerden kennis te laten maken met de mogelijkheden van de Apple-beheertool Jamf.” Het bleek dé oplossing voor de beheeruitdaging bij KUBUS. “Bij andere oplossingen ontbraken vaak delen waar we wel graag over wilde beschikken. Jamf is een hele complete oplossing die aan al onze wensen en eisen voldoet”, zegt Mollen. De tool biedt precies de ontzorging waar de IT-manager naar op zoek was. “De beide operating systemen bestaan nu probleemloos naast elkaar. Wanneer er een nieuwe gebruiker in dienst komt, maken we die aan in de Active Directory en dat wordt automatisch overal gesynchroniseerd, ook richting macOS. Op die manier kunnen we gebruikers single-sign-on bieden, zodat ze slechts één wachtwoord hoeven onthouden en na één keer inloggen bij alle software kunnen die ze nodig hebben.”

‘Jamf bespaart ons enorm veel tijd aan uitrol en beheer’

Uitdagingen adequaat opgelost

KUBUS gebruikt Jamf Pro en Jamf Connect. Tijdens de implementatie waren er een aantal kinderziektes die verholpen moesten worden. “Dat kwam vooral door de complexiteit. De kundigheid van de mensen die de implementatie verrichten was bijzonder goed.” Mollen vond dat de uitdagingen die zich tijdens de installatie voordeden, goed werden opgelost. “De manier waarop Amac Pro dit met Jamf oppakte, was heel erg fijn. Ze begrepen direct de urgentie en handelden daarnaar. Dat gaf me het gevoel dat er daadwerkelijk naar ons geluisterd werd om de issues vervolgens adequaat op te lossen.”

Forse tijdsbesparing

Het grootste voordeel dat KUBUS boekt met het gebruik van de Jamf-oplossing is tijdwinst. “Het beheren van onze Apple-apparatuur en uitrollen van nieuwe systemen kost ons nu nog maar de helft van de tijd. Dat is een zeer welkome besparing, aangezien we hard groeien en maandelijks drie tot vier nieuwe collega’s mogen verwelkomen.” Daarnaast biedt het IT-manager Mollen veel rust om te weten dat de nieuwe Jamf-tool betere security biedt. “Ik weet precies welke softwareversies op de machines draaien en dat gebruikers veilige wachtwoorden gebruiken. Zodra er een issue op dit gebied is, kan ik op afstand forceren dat ze een update installeren of hun wachtwoord resetten. Een heel prettig idee.”

Business benefits voor KUBUS

  • Veilige omgeving door geforceerde sterke wachtwoorden en regelmatige updates
  • Snellere uitrol van nieuwe devices 
  • Tijdwinst en gemak in beheer van devices
  • Single-sign-on voor gebruikers, ongeacht besturingssysteem
Jeroen
maandag 11 april 2022
Door Jeroen