Terug naar overzicht

Technologie is onmisbaar in het onderwijs – dit is waarom

Jeroen
maandag 16 mei 2022
Door Jeroen

Technologie is onmisbaar in het onderwijs – dit is waarom

Technologie heeft ons leven flink veranderd, en is inmiddels ook doorgedrongen tot het klaslokaal. De traditionele krijtborden zijn vervangen door digitale whiteboards en veel klassen beschikken over iPads. Technologie biedt dan ook enorme kansen voor het onderwijs. We zetten een aantal voordelen op een rijtje. 

De Covid-19-pandemie toonde aan waarom online-onderwijs een vitaal onderdeel van lesgeven en leren zou moeten zijn. Door technologie te integreren in bestaande leerplannen, in plaats van ze alleen als een crisisbeheersingsinstrument te gebruiken, kunnen leerkrachten online leren inzetten als een krachtig onderwijsinstrument. Veel banen waar vandaag de dag veel vraag naar is, zijn in de afgelopen tien jaar pas ontstaan. Met behulp van technologie en digitalisering kunnen leerkrachten leerlingen helpen de nodige vaardigheden te verwerven voor de loopbanen van de toekomst.

Voordelen van technologie in de klas

Om mee te bewegen met de technologische veranderingen in de wereld, is het niet meer dan logisch om technologie ook in het onderwijs te integreren. Dat vergt aanpassing, maar verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat wanneer technologie goed wordt ingezet in het onderwijs daadwerkelijk kan leiden tot beter leren. Het effectieve gebruik van digitale leermiddelen in klaslokalen kan de betrokkenheid van leerlingen vergroten, leerkrachten helpen hun lesplannen te verbeteren en gepersonaliseerd leren vergemakkelijken. Het helpt leerlingen ook essentiële 21e-eeuwse vaardigheden op te bouwen. Technologische hulpmiddelen kunnen lessen niet alleen levendiger maken, ze kunnen ook meer inclusieve leeromgevingen creëren die samenwerking en leergierigheid bevorderen en leerkrachten in staat stellen gegevens te verzamelen over de prestaties van leerlingen.

1. Technologie zorgt voor binding en samenwerking

In tegenstelling tot wat snel wordt gedacht, leidt technologie niet alleen af, maar kan het juist helpen actieve deelname van leerlingen te stimuleren. Met behulp van een iPad kunnen traditioneel saaie onderwerpen worden omgezet in interactieve en leuke activiteiten. Bovendien kunnen leerlingen via online lessen en leerspellen samenwerken om problemen op te lossen. In deze activiteiten kunnen leerlingen hun gedachten en ideeën delen en elkaar steunen en stimuleren. Wanneer ze in groepjes werken, kunnen de kinderen die technisch verder gevorderd zijn hun onervaren medeleerlingen helpen. Maar technologie maakt ook één-op-één-interactie met leerkrachten mogelijk doordat leerlingen vragen kunnen stellen en door het monitoren van persoonlijke voortgang.

2. Technologie vereenvoudigt gepersonaliseerd leren

Ieder kind is anders en het is voor leerkrachten altijd een uitdaging om het leerplan aan te passen aan ieder individueel kind. Technologie kan hier een krachtige rol bij spelen. Zo kunnen kinderen die graag tekenen bijvoorbeeld een infographic op hun iPad maken om hun capaciteiten en begrip van de inhoud te laten zien. Leerkrachten kunnen dus lessen samenstellen op basis van de interesses en sterke punten van de leerlingen. Een bijkomend voordeel is dat leerlingen in hun eigen tempo kunnen leren. Wanneer ze de lesstof opnieuw moeten doornemen om bepaalde concepten beter te begrijpen, kunnen leerlingen de video's in het lesplan bekijken. Dankzij de gegevens die deze online activiteiten opleveren, kunnen leerkrachten zien welke leerlingen moeite hebben met bepaalde onderwerpen en extra hulp en ondersteuning bieden.

3. Technologie bereidt kinderen voor op de toekomst

Technologie is niet meer uit onze maatschappij weg te denken en vrijwel alle leerlingen zullen daar in hun latere leven en in hun werk mee in aanraking komen. Door het vroegtijdig aanleren van digitale vaardigheden kunnen leerlingen zich voorbereiden op de toekomst. Het gebruik van instructietechnologie in de klas op jonge leeftijd kan leerlingen helpen zich voor te bereiden op toekomstige digitale eisen en de benodigde 21e-eeuwse vaardigheden eigen te maken.

4. Technologie zorgt voor betere efficiëntie van leerkrachten

Leerkrachten kunnen technologie inzetten om de leermogelijkheden voor leerlingen uit te breiden en de ondersteuning en betrokkenheid van leerlingen te vergroten. Het stelt leraren ook in staat hun instructiemethoden te verbeteren en het leren te personaliseren. Scholen kunnen van technologie profiteren door de kosten van fysiek instructiemateriaal te verlagen, de efficiëntie van onderwijsprogramma's te verbeteren en de tijd van leerkrachten optimaal te benutten.

Verdiepen in educatieve technologie

Technologie neemt een belangrijke plaats in het leven van leerlingen in. Wanneer ze niet op school zijn, is zowat alles dat ze doen op de een of andere manier met technologie verbonden. Door technologie in de klas te integreren, innoveren leerkrachten de traditionele wijze van lesgeven en bieden ze leerlingen de instrumenten waarmee ze de 21e eeuw kunnen binnenstappen. Hoewel het integreren van technologie in de klas talloze voordelen heeft, is het belangrijk op te merken dat traditionele leerprocessen net zo essentieel zijn. Daarom is het als school belangrijk om je te verdiepen in educatieve technologie. Wanneer je dat doet, zul je zien dat technologie een krachtige invloed kan hebben op het leren van leerlingen.


Neem contact op

Wil je als onderwijsinstelling eens met Amac Onderwijs van gedachten wisselen over de kansen en mogelijkheden van Apple-technologie binnen jouw school? Neem dan vrijblijvend contact op voor een gesprek. 

Jeroen
maandag 16 mei 2022
Door Jeroen