Terug naar overzicht

Zo werkt het nieuwe Thread-netwerk dat onmisbaar is in alle smart homes

Remco
dinsdag 11 mei 2021
Door Remco


Thread


Wat is Thread?

Thread is een nieuwe netwerktechnologie die jouw smart-home-apparaten met elkaar laat praten. De technologie is gebaseerd op het universele IPv6-internetprotocol, wat er onder andere voor zorgt dat al jouw producten met elkaar kunnen blijven communiceren, zelfs als deze Thread niet allemaal ondersteunen. Een Thread-netwerk maakt geen gebruik van een centrale hub, zoals een bridge of een ander toegangspunt. Hierdoor is er geen punt waarop een verbindingsfout, stroomuitval of error kan voorkomen.


Thread: het veiligste, snelste en stabielste netwerk

Een ander groot voordeel aan Thread is dat het zichzelf kan corrigeren. Als een verbonden accessoire niet reageert, zal Thread automatisch contact proberen te maken via een andere weg. Als we Thread vergelijken met bijvoorbeeld wifi en Bluetooth, zien we dat Thread veruit het meest veilig, snel en stabiel is. Dit komt doordat een Thread-netwerk alleen maar sterker wordt naarmate er meer accessoires op worden aangesloten.

Thread


Thread via Apple TV en HomePod

De Thread-technologie is ontwikkeld om een veilig smart home in te richten, met een netwerk dat supersnel reageert. Op dit moment zijn de enige twee Apple-producten van waaruit je het Thread-netwerk kunt aansturen Apple TV 4K (2021) en HomePod mini (niet verkrijgbaar in Nederland).


Hoe gebruik ik Thread?

Om Thread te gebruiken heb je de Bluetooth-verbinding nodig waaraan jouw HomeKit-apparaten zijn gekoppeld. Zo blijven al jouw slimme accessoires werken, ook als je nieuwe producten koppelt. Als je jouw Apple TV 4K (2021) of HomePod mini aansluit op jouw HomeKit-netwerk, zullen al jouw gekoppelde smart-home-accessoires automatisch communiceren via Thread.

Thread


Thread op Eve-producten

Als we kijken naar welke smart-homeproducten Thread al ondersteunen, zien we dat verschillende merken bezig zijn om hun producten geschikt te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Nanoleaf. Maar er is één merk dat er met kop en schouders bovenuit steekt: Eve. Veel Eve-accessoires maken gebruik van de nieuwste generatie Eve Core-chips. Deze chipset ondersteunt Thread. Zo kun je nu onder andere jouw Eve Energy, Eve Aqua en Eve Thermo-producten al updaten, zodat deze gebruikmaken van Thread. Dit doe je via firmware updates. Binnenkort volgen er updates voor de andere Eve-producten.

Remco
dinsdag 11 mei 2021
Door Remco